Menü Bezárás

lakástüzek leggyakoribb okai

Lakástüzek leggyakoribb okai 2023, elektromos lakástűz megelőzése villanyszerelő Budapest!

 

Az elektromos lakástűz megelőzése szempontjából a hálózatot pár évente célszerű felülvizsgálni, melyben a villanyszerelő budapest www.villanymester.com csapata segít Önnek!

Lakástüzek leggyakoribb okai között az elektromos eredetűek ez előkelő második helyet foglalják el, emiatt az elektromos lakástüzek, elektromos tűz okainak előzetes feltárására, rendkívüli figyelmet kell fordítani!
Rendkívül veszélyes lehet a vasaló , amennyiben bedugva felejtjük. Mindenképpen olyan vasalót érdemes használni amelyben van túlmelegedés elleni védelem és
ami érzékeli az „üresjáratot”. Ezért ha véletlenül úgy felejtjük, biztonságosan lekapcsol, megelőzve az okot , hogy elektromos lakástűz keletkezzen.
Gyakorlatilag a rosszul karbantartott fűtőberendezés, égve hagyott gyertya, konyhai tűzhelyi feledékenység az első számú potenciális veszélyforrás.
Napjainkban rengeteg elektronikai berendezés vesz minket körül, és számuk egyre csak nő. A nyári kánikulában természetes, hogy behúzódunk a hűvös szobába, és bekapcsoljuk a ventilátort, légkondicionálót, aztán a kellemesre hűlt lakás egyik szobájában televíziót néznek a gyermekek, a másikban videojátékkal játszanak, apuka a számítógépen dolgozik, míg anyuka a konyhában a villanytűzhelyen készíti az ebédet. Az újszerű technológiák megjelenésével az áramforrásokat hosszú ideig, sokszor megszakítás nélkül használjuk, emiatt az elektromos lakástüzek száma is megnövekedhet.

Lakástüzek leggyakoribb okai 2023

lakástüzek leggyakoribb okai

 

Az ilyen típusú lakástüzek általában két módon keletkezhetnek:

Vagy az elektromos áram által működtetett eszköz, berendezés hibásodik meg. Ilyenkor a belsejében rendellenes hőképződés indul, és ez okozza a lakástüzet, vagy pedig a villamos hálózat hibája miatt alakulnak ki elektromos lakástüzek. Mivel a régi építésű házaknál nem a mai kor terheléséhez tervezték az elektromos hálózatot. Amíg régen egy porszívó teljesítménye 600-1000 Watt között mozgott, napjainkban 1500-2200 Wattal dolgozik, egy hajszárító a korábbi 300 Watt helyett már 1000-1500 Wattot fogyaszt. És akkor még nem beszéltünk a mikrohullámú sütőkről, a klímaberendezésekről, a mosó-, szárító-és mosogatógépekről, melyek szintén túlterhelhetik a régi hálózatokat. Az elektromos hálózat korszerűtlenségére utalhat, ha többször pislákol a lámpa vagy a szikráznak a konnektorok. Minden évben több tucat olyan tűzeset következik be, amely az elektromos hálózat hibájára vezethető vissza. Ezek nagy része otthon jellegű létesítményekben keletkezik. A társasházakban, panelházakban, régi családi házakban és egyéb épületekben gyakran találkozni elhasznált, alulméretezett vezetékekkel. Az említett problémák a lakástüzek leggyakoribb okai közé tartoznak.

 

Nagy teljesítményű elektromos készülékeit:

elektromos kandalló, automata mosógép, szerszámgépek – ne használja egyidejűleg. Túlterheli velük a hálózatot, s így könnyen elektromos lakástüzet okozhat. Ha valamelyik villamos kisgépe, fűtőberendezése meghibásodik, a javítást bízza szakemberre.

 

Az ember persze nem figyelhet egyszerre mindenre, de amikor már nem használja a kávédarálót, a vasalót, a hősugárzót, a centrifugát, vagy a mosógépet, minden esetben kapcsolja ki a készüléket. Fontos tudni, hogy a gépek kapcsolója is elromolhat, ezért biztosabb, ha a csatlakozókat ki is húzza a konnektorból. Mindennapos dolog, hogy tönkremegy egy-egy olvadóbiztosíték. Elterjedt, veszélyes szokás, hogy ezeket a biztosítékokat nem egyszer úgymond megtalpalják, drótozzák, ez azonban tűzveszélyes, potenciálisan a lakástüzek egyik fő oka lehet!

 

A karácsonyfa díszítésére már kevésbé jellemző a hagyományos viaszgyertya alkalmazása. Felváltották őket az elektromos füzérek, karácsonyfa izzók. A rossz műszaki állapotú, gyakorta engedély nélkül forgalmazott darabok azonban zárlatosak lehetnek, tüzet okozhatnak, ezért fontos, hogy legális forrásból, engedélyezett terméket válasszunk. Még így is fontos, hogy lehetőleg ne hagyjuk felügyelet nélkül a kivilágított karácsonyfát, ha pedig távozunk a lakásból, áramtalanítsuk a fát..

 

Elektromos lakástüzek esetén a lángokat tilos vízzel oltani!

Az oltáshoz használjunk porral oltó kézi tűzoltó készüléket vagy ha olyan nincs a háznál, akkor használhatunk homokot vagy valamilyen nem gyúlékony, nagy felületű anyagot, amely elzárja az oxigént a tűztől. Javasolt otthon egy tűzoltó készülék készenlétben tartása.  A kezdeti tüzek oltására hatékonyan alkalmazható, így megfékezhetjük a kezdődő tüzeket, védelmezve családunk és vagyontárgyaink épségét. Bármilyen tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. A tűz másodpercek alatt rohamosan elterjedhet, így ha látunk esélyt a tűz megfékezésére és eloltására, akkor azt azonnal kezdjük meg. Ha nincs ilyenre lehetőség, akkor az első dolgunk a tűzoltók értesítése legyen, és csak utána kezdjünk bele a tűz oltásába, illetve a kármentésbe.

Az elektromos kötések, vezetékek, konnektorok állapotának felülvizsgálata 5 évente feltétlenül szükséges szakképzett villanyszerelő által az elektromos lakástűz megelőzése érdekében, legfőképpen a nagyfogyasztó berendezéseknél.

Köszönjük figyelmét!

Önnél készült villamos hálózati felülvizsgálat az elmúlt 5 évben?

Keressen bizalommal és a villanyszerelés Budapest villanymester.com  szakképzett csapata elvégzi Önnél a villamos kötések felülvizsgálatát.

Villanyszerelő szolgáltatásaink részletesen: link

 

 

 

Megtalálhatóak vagyunk az alábbi oldalakon is: