Menü Bezárás

Elektromos vezeték cseréje

ELEKTROMOS VEZETÉK CSERÉJE

Azt tudta, hogy a mai fürdőszobai,konyhai, szobai gépek terhelését a legtöbb esetben nem bírja el a 70-80-as években készült lakások villanyszerelése?

Az elmúlt 40-50 évben jelentősen megváltozott a háztartások villamos energia igénye, emiatt kiemelt hangsúlyt kell fordítani az elektromos vezeték cseréje -re.

Ezért ha a kötések megfelelőnek tűnnek is, a balesetek elkerülése végett elengedhetetlen a vezeték csere!

Az akkori időkben 1 robotgép és egy kenyérpirító került a konyhában. A Tv-t és pl. rakéta porszívót(5-800W), kisebb centrifugát, régi kisteljesítményű hajszárítót(2-500W), mosógépet elbírta a hálózat, de a mai modern kori igényeket nem szolgálja ki sokáig.

Napjainkban a konyhában már sok esetben kerámia vagy indukciós főzőlapot használunk , mely önmagában képes 3000W teljesítményt felvenni a hálózatból.

Információként: Az MCU(réz) 1,5 mm2 réz vezeték 16 Ampert bír el ami ~3500 watt terhelést jelent. Alumínium vezetékből 2,5 mm2 keresztmetszetre van szükség hasonló terhelésre.

Visszatérve, a mai konyhai terhelést nézve, az elektromos főzőlapok mellett, mikrohullámú sütőt, elektromos sütőt, több robotgépet, páraelszívót, mosogatógépet használunk. Ezek mellett megtalálható még a háztartásban modern nagyteljesítményű porszívó(~2000W), mosógép(~2000W), esetleg szárítógép(1500-2500W) nagyképernyős televízió (100-400W), modern hajszárító(2000W), asztali számítógép és még sorolhatnánk…

Az áramkörök száma sem elegendő már, a 2-3 biztosítékkal már egy kis lakást sem lehet minden esetben problémamentesen üzemeltetni.

Fontos tudni hogy az aluminium vezetékek sokkal kedvezőtlenebb tulajdonságokkal rendelkeznek mint a mai réz vezetékek.

Az alu vezeték a megnövekedett energiaigény miatt ill. a vezetőképessége határán(túlterhelés) nagyon csúnyán „öregszik”. Rideggé válik, felkeményedik és ami rideg, az törik. Hajszálrepedések hatására az aluminium vezeték névleges vezetőképessége csökken. Repedéseknél a felületi ellenállás növekszik, ezáltal a töréseknél villamos terhelés hatására felhevülhet a vezető, mely enyhébb esetben villamos zárlatot(összeégés), rosszabb esetben lakástüzet is okozhat.

Szakképzett villanyszerelő által, 5 évente mérettesse fel otthona elektromos rendszere állapotát, saját és családja biztonsága érdekében!

Önnél készült villamos hálózati felülvizsgálat az elmúlt 5 évben?

KAPCSOLAT

 

Megtalálhatóak vagyunk az alábbi oldalakon is:

aprohir link