Menü Bezárás

Érintésvédelmi relé bekötése

A Halálos áramütés megelőzhető? Igen!
A megoldás az érintésvédelmi relé vagy másnéven Fi-relé beszerelése!

Az érintésvédelmi relé bekötése után otthoni elektromos hálózatunk biztonságosabbá válik – nem csak vagyontárgyaink, hanem saját testi épségünk és egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy mennyire korszerűek az áramvédelmi berendezéseink.

A korábbi hálózatok csak úgynevezett olvadóbiztosítékkal rendelkeznek, amelyekhez képest a Fi relé korszerűbb és érzékenyebb műszer. Ha jelenlegi hálózatunk csak ilyennel rendelkezik, akkor mindenképpen érdemes lehet a Fi relé bekötése.

Mi a fi relé szerepe?

A Fi relét szokták hívni áram-védőkapcsolónak, de az érintésvédelmi relé vagy az életvédelmi kapcsoló szintén lehetséges elnevezés. Ha ezeket a kifejezéseket halljuk, mind ugyanazt jelenti. A Fi relé az elosztószerkényben található és a szerepe, hogy ha bármilyen áramveszteséget érzékel, akkor azonnal lekapcsol, megszakítja a hálózatot, ezáltal védve minket a súlyosabb következmények bekövetkeztétől. Minden lakás elektromos hálózatának a legfontosabb része az úgynevezett biztosítéktábla, azaz más nevén a lakáselosztó. Ha köznapi nyelven szólva „valami leveri a biztosítékot”, akkor a biztosítéktábla lesz az első, ahol megoldást próbálunk keresni  – általában ilyenkor valamelyik áramkörhöz tartozó kismegszakítót vagy az áram-védőkapcsolót leoldott helyzetben találjuk. Előfordulhat, hogy ezek visszakapcsolása megoldja a problémát, de lehet, hogy újra és újra leveri a biztosítékot – például, ha valamilyen elektromos hálózatra kapcsolódó háztartási berendezésünk zárlatos lett.

Miért fontos a Fi relé helyes bekötése?

Háztartási műszaki cikkeink a legtöbb esetben közvetlenül az elektromos hálózatról üzemelnek. Hogy egyszerűen fogalmazzunk, ezeknek a berendezési tárgyaknak, legyen az víz forraló, mosógép vagy mosogatógép, áramra van szükségük ahhoz, hogy működjenek. Ha beindítjuk őket, akkor az áram elkezd ezek felé a berendezések felé folyni – ez kell ahhoz például, hogy a motor működjön és képes legyen elvégezni a szükséges munkát. Alapesetben ezt követően ugyanennyi áram mennyiség folyik vissza egy másik vezetéken, az úgynevezett nullavezetőben. Azonban, ha például egy berendezési tárgy zárlatos lesz vagy egy falban futó vezeték sérült meg, akkor az áram nem visszafolyik, hanem valahol szivárgás lép fel: nem a fázis- és a nullavezető között halad, hanem például a föld felé folyik el. De az is lehet, hogy megérintjük egy ilyen zárlatos berendezésnek valamelyik fém alkatrészét és akkor már mindez a mi testünkön fog keresztülhaladni. Egy áramütés lehetséges következményeivel pedig mindannyian tisztában vagyunk, ilyen esetben akár a legrosszabb is bekövetkezhet. Pontosan ennek elkerülése a Fi relé szerepe. Általánosságban elmondható, hogy 100mA felett áramerősség könnyedén veszélyeztetheti életünket is, ha ez az érték pedig a 40mA meghaladja, már akkor is negatívan befolyásolhatja szívműködésünket. A Fi relé bekötése után a hálózat azért lesz sokkal biztonságosabb, mert akár már a 30mA áramveszteséget is képes érzékelni és azonnal lekapcsol, megszakítva ezzel a hálózatot.

Az Érintésvédelmi Relé (FI-Relé) és Szerepe Lakóingatlanokban

Az érintésvédelmi relé, más néven FI-relé, egy kritikus szerepet tölt be a lakóingatlanok biztonságában és a benne lakók életének védelmében. Ez az eszköz egy olyan elektromos berendezés, amelynek célja a villamos ütés és áramütés elleni védelem.

Működési Elv

Az érintésvédelmi relé a hálózatban áramló áramot figyeli és összehasonlítja a két vezető között. Ha bármelyik vezetőben lényeges különbség jön létre (pl. egy vezető hozzáér egy másikhoz), akkor a relé azonnal megszakítja az áramkört, megelőzve ezzel az áramütést.

Véd a halálos áramütés Ellen

Az egyik fő előnye a FI-relének, hogy védi az embereket a villamos ütéstől. Ha valaki véletlenül érintkezne egy meghibásodott készülékkel vagy kábellel, amely vezetővé vált, az érintésvédelmi relé azonnal észleli a kisülést és megszakítja az áramkört, így megelőzve az áramütést.

Védi az Eszközöket és a Háztartási Készülékeket

Az FI-relé nem csak az embereket védi, hanem az eszközöket is. Amennyiben egy készülék meghibásodik és áramszivárgás lép fel, a relé azonnal észleli ezt, és megszakítja az áramellátást, így megóvva az eszközöket a további károktól.

Megfelel a Biztonsági Előírásoknak

Az érintésvédelmi relé kötelező eleme a modern villamos hálózatoknak, mivel sok országban jogszabályok szabályozzák a használatát. Ezek a szabályok a lakosság és a tulajdonosok védelme érdekében vannak, és segítenek minimalizálni a balesetek kockázatát.

Hogyan Telepítsük?

Az érintésvédelmi relé telepítése egy szakértelmet igénylő feladat, amit csak engedélyezett szakember végezhet. A megfelelő telepítés biztosítja, hogy a relé megfelelően működjön és megóvja a lakókat.

Amennyiben szeretnéd biztosra venni, hogy az érintésvédelmi relé helyesen kerül beépítésre otthonodban, akkor érdemes szakértőt bízni meg ezzel a feladattal. A www.villanymester.com vállalkozás szakemberei évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az elektromos rendszerek terén, és szakszerűen végzik el az érintésvédelmi relék telepítését.

Zárógondolatok

Az érintésvédelmi relé, vagy FI-relé, alapvető fontosságú az otthoni biztonság szempontjából. Nem csak az embereket, de a vagyonukat is védi az áramütéstől és áramszivárgástól. A megfelelő telepítés és karbantartás elengedhetetlen annak érdekében, hogy a relé hatékonyan működjön. Bízd a www.villanymester.com csapatára, hogy szakszerűen beépítse az érintésvédelmi relédet otthonodban, és biztonságban tudhasd a szeretteidet és a vagyonodat.

Elérhetőségeinken vegye fel velünk a kapcsolatot és kérje díjmentes szaktanácsunkat és beszerelési ajánlatunkat!

villanyszerelő-kapcsolat

 

 

 

 

 

TANÁCSOK HÁZTARTÁSI BALESETEK ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN

Balesetek nem csak az utcán a közlekedés során érhetnek Bennünket, előfordul, hogy saját otthonunkban is megsérülhetünk, ha nem megfelelően működtetjük háztartási berendezéseinket.
A következőkben néhány tanácsot adunk arra, hogyan kerülhetjük el a villamos energia által okozott baleseteket, illetve saját magunk védelme mellett, hogyan óvhatjuk meg elektromos háztartási berendezéseinket is.

– Elektromos készülékének meghibásodása esetén, elsőként gondoskodjon a készülék feszültségmentesítéséről a csatlakozó kihúzásával, vagy a hálózati kismegszakító lekapcsolásával.

– Az áramtalanítás tűz esetén is kiemelten fontos, mivel az oltás csak a kigyulladt eszköz feszültségmentesítését követően kezdhető meg. Feszültség alatti berendezéseket, eszközöket vízzel oltani tilos.

– Áramütés esetén a legfontosabb, hogy megszakítsuk a sérült és az áramforrás kapcsolatát, ha ezt nem tudjuk megtenni, hívjunk műszaki mentést. Semmiképp ne érjünk a sérülthöz amíg kapcsolatban van az áramforrással.

– Zivataros időben ajánlatos az antennavezetéket kihúzni a TV-készülékből.

– Családi házak, lakások építésekor, átalakításakor, felújításakor a villamos hálózat tervezése során gondoljunk a túlfeszültség elleni védelem biztosítására.

– A nagy értékű készülékek védelme érdekében ajánlatos konnektorba építhető túlfeszültség-védelmi eszközt, illetve ilyennel ellátott elektromos elosztót használni.- Csak gyári csatlakozó vezetékkel rendelkező berendezések használata javasolt. Az adott készülékmeghibásodásának észlelése után a továbbiakban nem ajánlatos használni a berendezést, javasoljuk illetékes szakember segítségét kérni.

– A mikrohullámú sütők, vízforralók, kávéfőzőkviszonylag nagy teljesítményű készülékek, ezeket közvetlenül a fali csatlakozókból üzemeltessük, ne használjunk kézi hosszabbítókat, többszöröselosztókat. A túlterhelés vezetékmelegedést, tűzesetet okozhat. Melegítés, kávéfőzés, vízforralás közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a működő berendezéseket, mert meghibásodás esetén ezek tüzet okozhatnak.

– Ne feledje, hogy a villamosenergia hálózatontörténő bármilyen szakszerűtlen vagy önkényes beavatkozás halálos veszélyt jelent mind az Ön, mind családtagjai és környezete számára.